Metsä-Lapin suojelemattomat metsäerämaat

Greenpeace
TIEDOTE 22.3.2007

Greenpeace protestoi erämaiden hakkuita vastaan Stora Enson ja Botnian tehtailla Kemissä

Greenpeacen aktivistit aloittivat tänä aamuna mielenosoituksen Stora Enson ja Botnian tehtailla Kemissä protestina Metsä-Lapin erämaametsien hakkuille. Nelisenkymmentä aktivistia sulki molempien tehtaiden portit ja ripusti suuret banderollit tehtaiden seinille sekä hakkeen kuljetushihnoille.

- Molemmat yhtiöt ostavat puuta Metsähallitukselta luonnontilaisista erämaametsistä. Hakkuita jatketaan, vaikka jo 249 tutkijaa on vedonnut niiden lopettamiseksi. Vaadimme teollisuudelta sitä ympäristövastuuta, jota se maailmalla suuren ääneen esittelee. Puun hankinta suojelullisesti arvokkailta alueilta pitää keskeyttää, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Tutkijoiden mukaan Metsä-Lapin luonnontilaisten metsien menossa olevat ja suunnitellut hakkuut ovat ekologisesti kestämättömiä. Stora Enso ja Botnia ovat tänä talvena ostaneet näiden metsien puuta Metsähallitukselta ainakin Savukosken Isoselän, Jooseppitunturin ja Painopään sekä Kittilän Pokka-Puljun alueilta. Hakkuut alueilla aloitettiin vuoden 2006 lopussa. Botnian sellua käyttävät ja myyvät eteenpäin sen emoyhtiöt M-Real ja UPM.

- Hakkuut Metsä-Lapin erämaissa ovat ristiriidassa Suomen allekirjoittamien luonnonsuojelusopimusten kanssa. Tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota hakkuiden sosiaaliseen ja taloudelliseen kestämättömyyteen, sillä myös esimerkiksi matkailu ja poronhoito tarvitsevat vanhoja metsiä, muistuttaa Greenpeacen ohjelmajohtaja Harri Lammi.

Viimeaikaiset metsätalouselinkeinon maalailemat uhkakuvat suojeluvaatimusten seurauksista pohjoisessa ovat vahvasti liioiteltuja. Metsäkiistojen kohteina olevilla Metsä-Lapin ja Inarin rajatuilla alueilla tehtävät ja suunnitellut hakkuut ovat vain noin 1,8 % kaikesta Lapista vuosittain hakattavasta puusta, alle sadasosa Lapin metsäteollisuuden kokonaiskäytöstä ja korkeintaan 2 % Kemijärven sellutehtaan vuosikäytöstä. Laskelmat perustuvat Metsähallituksen aiemmin eri yhteyksissä julkistamiin lukuihin sekä metsätilastoihin.

- Lapin metsäteollisuudelle ei puunhankinnan lopettaminen Metsä-Lapin erämaista ja Inarin rajauksilta ole uhka, sillä puusta vain alle sadasosa tulisi kiistanalaisilta alueilta. Samaan aikaan kun suojelun väitetään uhkaavan metsätaloutta, Lapin puuta on varaa viedä vuosittain Ruotsin teollisuudelle enemmän kuin kiistahakkuut tuottavat, hämmästelee Liimatainen.

Lisätiedot:

  • Matti Liimatainen, metsävastaava, Greenpeace, 0400 346 329 (Kemi, Botnia)
  • Harri Lammi, ohjelmajohtaja, Greenpeace, 050-383 1822 (Kemi, Veitsiluoto)
  • Satu Pitkänen, tiedottaja, Greenpeace, 050-546 1789 (Kemi) / kuva- ja videotiedustelut

  • Kuvia Kemin Botnian ja StoraEnson tehtaalta
  • "Metsä-Lapin suojelemattomat metsäerämaat" -raportti ja lisätietoja: forestinfo.fi/metsalappi